şişli masöz beylikdüzü masöz
Son dakika: Yangın söndürme uçakları kaç ton su alır? Helikopter yangın söndürme tankı kaç ton su alır?

Son dakika: Yangın söndürme uçakları kaç ton su alır? Helikopter yangın söndürme tankı kaç ton su alır?

Türkiye’de çıkan yangınlar sonrasında yangın söndürme uçaklarının ve helikopterlerinin kaç ton su aldığı araştırılıyor. Yangın söndürme helikopterlerinin taşıdığı su miktarı değişiklik göstermektedir. İşte yangın söndürme uçaklarının su kapasitesi hakkında bilgiler…

Yangın söndürme uçakları kaç ton su alır?

Yangın söndürme uçaklarının kapasiteleri birbirinden farklıdır. Türk Hava Kurumuna ait 1970’li yılların teknolojisine sahip CL-215 Amfibik uçağın su kapasitesi 4,5 tondur. Bu uçaklar 1 saatte ortalama 2 defa su ikmali yapabilmektedir.

Yangın söndürme helikopterleri kaç ton su alır?

Uçaklara göre daha fazla su kaynağından yararlanan helikopterler ise, 1 saatte ortalama 8 defa su atarak toplam 20 ton suyu yangına müdahale kullanabilmektedir.

Orman Fakülteleri Derneğinin yayınladığı makalede ”Ülkemizde ve dünyada orman yangınlarıyla mücadelede çoğunlukla kullanılan K-32 ve Mi-8 cinsi yangın söndürme helikopterlerinin su taşıma kapasitesi 2,5 tondur. Bu helikopterler uçakların su ikmali yapabildiği su kaynaklarının yanında, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangına hassas bölgelerde her 5 km de bir tane olacak şekilde yapılan, 400 ila 1200 ton kapasitesi olan havuz ve göletlerden su ikmali yapabiliyor. Uçakların 1 saatte iki defa 4’er tondan 8 ton su ikmali yapabilmesine karşın helikopterler bir saatte ortalama 8 defa ve her seferinde 2,5 tondan 20 ton su ikmali yapabiliyor.” ifadeleri yer almıştır. 

Her helikopter ve uçağın kapasitesi farklıdır

Kamov 32 çift ana motorlu ve 12 bin 700 kilo kalkış ağırlığı bulunan yangın helikopterinin, 3,5 ton su atabilme özelliği bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eşya depolama uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat