şişli masöz beylikdüzü masöz

Afrin Operasyonu Ne Zaman Yapılacak

Suriye’nin kuzeyin’de PKK’nın kolu olan PYD’ nin 3 bölgesinden biri olan Afrin’e yönelik olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu’nun operasyon ihtimali artarken bu bölge konumu ve sosyolojik konumu dikkat çekiyor.

Suriye’nin kuzeybatı ucundaki Afrin, Halep’in Türkiye’nin Hatay ve Kilis illerine sınır ilçesi. Yaklaşık 2 bin 290 km2’lik alan üzerine kurulu ilçenin merkezinde, 2011’de başlayan Suriye iç savaşından önceki son nüfus sayımına göre 178 bin kişi yaşıyordu. Yerel kaynaklar, 2012’den itibaren başlayan göçle ilçe nüfusunun 750 bine dayandığı belirtiliyor. Afrin, Halep ilinde en yoğun Kürt nüfusun yaşadığı ilçe olsa da iç savaş boyunca çatışmasız kalan bölge yoğun göç aldı.

YÜZDE 60’I ARAP

Halihazırda Afrin’in yüzde 60’ı Arap nüfustan oluşuyor. Bunun haricinde PYD, ilçenin doğusunda Arap ve Türkmenlerin yaşadığı birçok yerleşimi denetimi altına almış durumda. Afrin’in doğusunda muhaliflerin elindeki Azez kenti yer alıyor. PYD, bölgede Afrin dışında Deyr Cemal, Meryemeyn, Malikiye, Ziyara, Ayn Dakna, Şeyh İsa beldeleri, Şehba bölgesi ile Tel Rıfat ilçesini kontrolünde tutuyor. Güneyinde de muhaliflerin hakimiyetindeki İdlib vilayeti bulunuyor. İlçe, güneydoğu ucundan ise Esad rejim güçlerine bitişik durumda. AA’ya göre Suriye’de Hafız Esad iktidarında, diğer Kürt siyasi hareketler, Haseke ve civarında örgütlenirken, Abdullah Öcalan Afrin’i hedef seçmişti.

“ERDOĞAN AYNI ZAMANDA PSİKOLOJİK SAVAŞ YÜRÜTÜYOR”

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’de oynanan oyunun kalbine hançer sapladık. Kısa süre içinde Afrin ve Münbiç’ten başlayarak Suriye’deki terör yuvalarını da birer birer dağıtacağız” açıklamasıyla ilgili olarak “Erdoğan konuştukça sahada önemli bir hareketlilik yaşanıyor.

YPG mevzilerini tahkim ediyor, yeni önlemler alıyor. Biz de böylece son durumu tespit etmiş oluyoruz” dedi. Selvi, sözlerine “Erdoğan aynı zamanda psikolojik savaş yürütüyor” diye devam etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eşya depolama uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat